De deuren van NAVIGO-museum blijven voorlopig gesloten. Er komt een potvis wonen! Valentijn van Sint André keert binnenkort terug naar Koksijde. Om het 17 meter lange skelet te tonen, is er meer ruimte nodig. Daarom is het museum gesloten. Vanaf september 2024 ontvangen we je in een gloednieuw museum! 

Nieuw museum

Een nieuwe museumvleugel, een nieuw gezicht, een nieuwe toegang!

Als een evenwaardige schakel nestelt het nieuwe museumdeel zich naast de bestaande gebouwen en takt aan daar waar het oude deel wordt losgeknipt. De museumvleugel zoekt de perceelgrens op en schaart zich zo naast de bouwlijn van de basisschool en de huizenrij verderop in de Vrijheidsstraat, waar ook de nieuwe toegang komt. 

Lees meer
Nieuw museum

Kijkdepot met kooktheater: materieel én immaterieel erfgoed

In de Pastoor Schmitzstraat verrijst een nieuw depotgebouw. Dit pand zal in de eerste plaats dienst doen als veilig onderkomen voor de NAVIGO-collectie. Niet alle stukken worden in de permanente collectie getoond aan het publiek.

Lees meer
Potvis Valentijn

30 jaar later kwam potvis Valentijn boven water!

Het is ondertussen van mei 2019 geleden dat potvis Valentijn werd opgegraven. Sindsdien is de potvis in goede handen bij Prof. dr. Pieter Cornillie en zijn team van de Universiteit Gent, faculteit diergeneeskunde - vakgroep Morfologie. Alle updates over het project lees je hier! 

Lees meer

Heimwee? Bezoek het museum online!

Gesloten of niet, NAVIGO-museum blijft open voor alle geïnteresseerd publiek! Klik jezelf een gepersonaliseerd museumbezoek door onze virtuele gebouwen, of laat je leiden. 

Meer lezen

Op de brede stranden van Koksijde en Oostduinkerke zijn ze een bekend zicht: onze strandvissers. We zien ze bezig met verschillende soorten netten en op alle mogelijke momenten van de dag. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom? De garnaalvissers te paard zijn de bekendste. Maar de Noordzee, met haar eeuwig wisselende spel van eb en vloed, maakt veel verschillende vormen van strandvisserij mogelijk. We geven je graag een overzicht. Van kruwen over ‘netjes leggen’ en hengelen tot aasdelven: tijdens je volgende strandwandeling zie jij duidelijk het verschil.

Het garnaalvissen te paard zoals beoefend in Oostduinkerke, is een eeuwenoude ambacht die nauw verbonden is met de natuur en afhankelijk is van de elementen en het getij.

NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum is dan wel even dicht, achter de gesloten deuren blijft een deel van het team naarstig aan de slag. We nemen je graag even mee voor een kijkje achter de schermen van de aquaria in het museum, samen duiken we onder de waterlijn. In totaal leven er zo’n 180 dieren van 19 verschillende soorten in vier aquaria. Deze afdeling van het museum is dan ook een erkende dierentuin.

Collectie

Heb jij nog enkele ‘schatten op zolder’ liggen die je graag aan het NAVIGO-museum wil schenken? Fantastisch nieuws, lees alvast eerst even de instructies hierna.

De Peerdevisscher is de museumherberg van het NAVIGO - Nationaal Visserijmuseum. Het café, uitgebaat door een paardenvissersfamilie, blijft open tijdens de werken. 

Op de socials...