Op 7 september 2024 opent het nieuwe NAVIGO Visserijmuseum met een knal! Ontmoet potvis Valentijn en beleef de verhalen van onze helden, van strandvisser tot IJslandvaarder. We nemen je mee onder de waterlijn en achter onze schermen. Ook in ons kookatelier valt heel wat te ontdekken. Vanaf 7 september 2024 zijn individuele bezoeken terug mogelijk. Groepsbezoeken starten terug vanaf oktober 2024, maar kun je nu al boeken! 

Evenement

Zomerse vrijdagen: Visserijfolkloreavonden op het museumplein!

Lekkere vishapjes, demo’s van ambachters én toffe livemuziek: de visserijfolkloreavonden zijn helemaal terug! Op 12, 19 en 26 juli en 2, 9 en 16 en 23 augustus, telkens van 18.00 tot 22.00 uur.

Lees meer

Zoveel nieuws te beleven!

Niet alleen het skelet van potvis Valentijn trekt de aandacht! We verplaatsen het onthaal en ontvangen je in een volledig nieuwe inrichting. Het depot mét kooktheater is de parel aan de kroon.  

Lees meer

Jommeke in het museum!

Jommeke gaat op avontuur met potvis Valentijn!  Lees de strip POTVIS VALENTIJN vanaf 2 augustus 2024. 

 Schrijf je in voor een exclusieve workshop Jommeke tekenen (doelgroep 9 -12 jaar)

Lees meer ... 

Lees meer

Plan je groepsbezoek

Goed nieuws! Vanaf 1 oktober 2024 zijn groepsbezoeken terug mogelijk in NAVIGO-museum. Reserveer alvast jouw bezoek. 

Meer lezen

Op de brede stranden van Koksijde en Oostduinkerke zijn ze een bekend zicht: onze strandvissers. We zien ze bezig met verschillende soorten netten en op alle mogelijke momenten van de dag. Wie zijn ze, wat doen ze en waarom? De garnaalvissers te paard zijn de bekendste. Maar de Noordzee, met haar eeuwig wisselende spel van eb en vloed, maakt veel verschillende vormen van strandvisserij mogelijk. We geven je graag een overzicht. Van kruwen over ‘netjes leggen’ en hengelen tot aasdelven: tijdens je volgende strandwandeling zie jij duidelijk het verschil.

Het garnaalvissen te paard zoals beoefend in Oostduinkerke, is een eeuwenoude ambacht die nauw verbonden is met de natuur en afhankelijk is van de elementen en het getij.

NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum is dan wel even dicht, achter de gesloten deuren blijft een deel van het team naarstig aan de slag. We nemen je graag even mee voor een kijkje achter de schermen van de aquaria in het museum, samen duiken we onder de waterlijn. In totaal leven er zo’n 180 dieren van 19 verschillende soorten in vier aquaria. Deze afdeling van het museum is dan ook een erkende dierentuin.

Collectie

Heb jij nog enkele ‘schatten op zolder’ liggen die je graag aan het NAVIGO-museum wil schenken? Fantastisch nieuws, lees alvast eerst even de instructies hierna.

De Peerdevisscher is de museumherberg van het NAVIGO - Nationaal Visserijmuseum. Het café, uitgebaat door een paardenvissersfamilie, blijft open tijdens de werken. 

Op de socials...