In het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum maak je kennis met de Vlaamse vissersfamilie, de heroïsche IJslandvaarders en de garnaalvissers te paard. De rijke museumcollectie verenigt erfgoed, kunst, ambacht en natuur van de Noordzee. Wist je dat je er ook echte Noordzeebewoners kunt ontmoeten?

Vandaag open van 14.00 u. tot 18.00 u.
Morgen open van 14.00 u. tot 18.00 u.
Alle openingsuren

Pastoor Schmitzstraat 5
8670 Oostduinkerke
Wegbeschrijving en bereikbaarheid

RESERVEER JE BEZOEK!

Reserveer je bezoek!

De museumdeuren staan weer open, maar op een veilige kier. De belangrijkste maatregel om in acht te nemen, is dat je je bezoek vooraf online moet reserveren. Ook is het dragen van een mondmasker verplicht (uitgezonderd kinderen tot 12 jaar). Deze zomer is het museum van dinsdag t.e.m. zondag open van 14.00 tot 18.00 uur. Maandag is de wekelijkse sluitingsdag.  Klik hier door om je bezoek te reserveren.

Het is nog een paar jaar wachten tot het skelet van potvis Valentijn zijn finale rustplaats krijgt in het museum. Maar deze zomer komt de walvis tot leven op de grote raampartijen bij het binnenplein van NAVIGO-museum. Het glazen canvas werd onder handen genomen door Penelope Deltour.

Deze zomer lanceren we onze nieuwe familiezoektocht! Haal je zeemansboekje boven en ga op avontuur doorheen het NAVIGO-museum. Je reist door woeste wateren, ontdekt pareltjes van schepen en leert morseberichten ontcijferen... Gratis én coronaproof.

Lessenreeks ‘netten breien’ voor volwassenen: 8 donderdagen in het najaar.

Heb je er altijd al van gedroomd om mee te varen op een vissersschip richting IJsland, maar wil je liever niet zeeziek worden? Wil je graag eens plaatsnemen op de schoolbanken van een visserijschool, maar laat je die examens liever links liggen? Of misschien wil je wel eens terugblikken op het aanspoelen van potvis Valentijn, maar dan bij voorkeur zonder de bijhorende stank? Dan hebben we goed nieuws: Cinema NAVIGO neemt je mee!

De gemeenteraad van 20 april 2020 keurde de bouwwerken goed voor een een nieuw museumdepot. De bezoeker krijgt er een blik achter de schermen én er komt een demonstratiekeuken!

Het schepencollege van Koksijde besliste alle grote zomerevenementen uit te stellen tot volgend jaar. Voor NAVIGO-museum betekent dit dat er geen huifkartochten worden ingericht, noch visserijfolkloreavonden op vrijdagavond. Ook de workshops voor kinderen en families en Open Museumdagen kunnen niet plaatsvinden t.e.m. 31 augustus.

Er beweegt wat in het museum...

De Museumpas vergelijk je het best met een soort museumabonnement. Voor slechts 59 euro bezoek je een jaar lang onbeperkt vaste opstellingen van meer dan 171 Belgische musea. Interesse? Koop of verleng je Museumpas aan het onthaal van Abdijmuseum Ten Duinen of NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum. Ook in coronatijden kan dat op een hygiënisch verantwoorde manier.

Potvis Valentijn werd heel vlot opgegraven. Ondertussen zijn zijn resten op de campus diergeneeskunde, Vakgroep Morfologie, aangekomen. Daar wordt zijn skelet museumklaar gemaakt, een proces dat meerdere jaren in beslag zal nemen.

Heb jij nog enkele ‘schatten op zolder’ liggen die je graag aan het NAVIGO-museum wil schenken? Fantastisch nieuws, maar lees toch eerst even de instructies hierna.

3 redenen om zeker bij ons op bezoek te komen!

Wist je dat je in ons museum oog in oog staat met echte Noordzeebewoners?

afbeelding martha

Wist je dat er een echt schip, een kustvissersvaartuig, in ons museum staat?

NAVIGO-museum biedt de hele familie voor elk wat wils aan!