De deuren van NAVIGO-museum blijven voorlopig gesloten. Er komt een potvis wonen! Valentijn van Sint André keert binnenkort terug naar Koksijde. Om het 17 meter lange skelet te tonen, is er meer ruimte nodig. Daarom is het museum gesloten. In 2023 ontvangen we je in een gloednieuw museum! 

Nieuw museum

Een nieuwe museumvleugel, een nieuw gezicht, een nieuwe toegang!

Als een evenwaardige schakel nestelt het nieuwe museumdeel zich naast de bestaande gebouwen en takt aan daar waar het oude deel wordt losgeknipt. De museumvleugel zoekt de perceelgrens op en schaart zich zo naast de bouwlijn van de basisschool en de huizenrij verderop in de Vrijheidsstraat, waar ook de nieuwe toegang komt. 

Lees meer
Nieuw museum

Kijkdepot met kooktheater: materieel én immaterieel erfgoed

In de Pastoor Schmitzstraat verrijst een nieuw depotgebouw. Dit pand zal in de eerste plaats dienst doen als veilig onderkomen voor de NAVIGO-collectie. Niet alle stukken worden in de permanente collectie getoond aan het publiek.

Lees meer
Potvis Valentijn

30 jaar later kwam potvis Valentijn boven water!

Het is ondertussen van mei 2019 geleden dat potvis Valentijn werd opgegraven. Sindsdien is de potvis in goede handen bij Prof. dr. Pieter Cornillie en zijn team van de Universiteit Gent, faculteit diergeneeskunde - vakgroep Morfologie. Alle updates over het project lees je hier! 

Lees meer

Heimwee? Bezoek het museum online!

Gesloten of niet, NAVIGO-museum blijft open voor alle geïnteresseerd publiek! Klik jezelf een gepersonaliseerd museumbezoek door onze virtuele gebouwen, of laat je leiden. 

Lees meer

Het garnaalvissen te paard zoals beoefend in Oostduinkerke, is een eeuwenoude ambacht die nauw verbonden is met de natuur en afhankelijk is van de elementen en het getij. 

De Peerdevisscher is de museumherberg van het NAVIGO - Nationaal Visserijmuseum. Het café, uitgebaat door een paardenvissersfamilie, blijft open tijdens de werken. 

Collectie

Heb jij nog enkele ‘schatten op zolder’ liggen die je graag aan het NAVIGO-museum wil schenken? Fantastisch nieuws, lees alvast eerst even de instructies hierna.

Cinema

Heb je er altijd al van gedroomd om mee te varen op een vissersschip richting IJsland, maar wil je liever niet zeeziek worden? Wil je graag eens plaatsnemen op de schoolbanken van een visserijschool, maar laat je die examens liever links liggen? Of misschien wil je wel eens terugblikken op het aanspoelen van potvis Valentijn, maar dan bij voorkeur zonder de bijhorende stank? Dan hebben we goed nieuws: Cinema NAVIGO neemt je mee!

Met de kinderen

Een diertje vouwen van een blaadje papier? Wij vinden dat supercool! Doe mee aan onze origamichallenge: overspoel onze socials met jou vissen, garnalen, roggen en potvissen! Tutorials hebben we voor je klaar staan!  

Op de socials...