In het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum maak je kennis met de Vlaamse vissersfamilie, de heroïsche IJslandvaarders en de garnaalvissers te paard. De rijke museumcollectie verenigt erfgoed, kunst, ambacht en natuur van de Noordzee. Wist je dat je er ook echte Noordzeebewoners kunt ontmoeten?

Vandaag open van 14.00 u. tot 18.00 u.
Morgen open van 14.00 u. tot 18.00 u.
Alle openingsuren

Pastoor Schmitzstraat 5
8670 Oostduinkerke
Wegbeschrijving en bereikbaarheid

RESERVEER JE BEZOEK!

Reserveer je bezoek!

De museumdeuren staan weer open, maar op een veilige kier. De belangrijkste maatregel om in acht te nemen, is dat je je bezoek vooraf online moet reserveren. Ook is het dragen van een mondmasker verplicht (uitgezonderd kinderen tot 12 jaar). Groepsbezoeken kunnen enkel in de voormiddag worden vastgelegd, van dinsdag t.e.m. vrijdag. Voor individuelen is het museum geopend van dinsdag t.e.m. zondag, van 14.00 tot 18.00 uur. Klik hier door om je bezoek te reserveren.

Schrijfsters Winny en Charlotte vertellen het verhaal van Kapitein Nemo in woord en beeld en gaan dan samen met jou en je gezin op ontdekking en aan de slag met het duikbootverhaal. Vaar je met ons mee?

Met Surf Tribe toont fotograaf Stephan Vanfleteren dat de surfcultuur veel meer omvat dan louter sport en competitie. Surfen gaat ook over het bewonderen en diep respecteren van de oceaan, het gevoel van nietigheid ten aanzien van de krachten van de natuur. Een selectie van deze werken is nu tijdelijk te zien in NAVIGO-museum.

Tijdens de schoolvakanties is het extra aanbod voor gezinnen gratis. Zowel het 'Zeemansboekje' voor lagereschoolkinderen, als het stickerblad met 'Stekker en Sterre' voor kleuters kunnen gratis aan het bezoek worden toegevoegd!

Tijdens de lockdown zette NAVIGO-museum een digitale uitdaging op poten. Het museum riep op om onze schoonheid, onze levende luxe, ons zicht op zee te delen met de wereld. Niet minder dan 140 foto’s werden verzameld in een digitale tentoonstelling op Facebook en Instagram. Vanaf 15 september is de expo ook fysiek te bezoeken in het museum.

Het is nog een paar jaar wachten tot het skelet van potvis Valentijn zijn finale rustplaats krijgt in het museum. Maar deze zomer komt de walvis tot leven op de grote raampartijen bij het binnenplein van NAVIGO-museum. Het glazen canvas werd onder handen genomen door Penelope Deltour.

Potvis Valentijn werd heel vlot opgegraven. Ondertussen zijn zijn resten op de campus diergeneeskunde, Vakgroep Morfologie, aangekomen. Daar wordt zijn skelet museumklaar gemaakt, een proces dat meerdere jaren in beslag zal nemen.

Bouw van een nieuw museumdepot. De bezoeker krijgt er een blik achter de schermen én er komt een demonstratiekeuken!

Heb je er altijd al van gedroomd om mee te varen op een vissersschip richting IJsland, maar wil je liever niet zeeziek worden? Wil je graag eens plaatsnemen op de schoolbanken van een visserijschool, maar laat je die examens liever links liggen? Of misschien wil je wel eens terugblikken op het aanspoelen van potvis Valentijn, maar dan bij voorkeur zonder de bijhorende stank? Dan hebben we goed nieuws: Cinema NAVIGO neemt je mee!

Er beweegt wat in het museum...

photo ibis

De fotoreeks ‘Engelen van de zee’ van Stephan Vanfleteren verhuist tijdelijk naar het scheepvaartmuseum van Amsterdam. Het bestuur en het team van NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum zijn maar wat trots op de internationale bruikleen van deze bijzondere reeks uit de museumcollectie.

De Museumpas vergelijk je het best met een soort museumabonnement. Voor slechts 59 euro bezoek je een jaar lang onbeperkt vaste opstellingen van meer dan 171 Belgische musea. Interesse? Koop of verleng je Museumpas aan het onthaal van Abdijmuseum Ten Duinen of NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum. Ook in coronatijden kan dat op een hygiënisch verantwoorde manier.

Heb jij nog enkele ‘schatten op zolder’ liggen die je graag aan het NAVIGO-museum wil schenken? Fantastisch nieuws, maar lees toch eerst even de instructies hierna.

3 redenen om zeker bij ons op bezoek te komen!

Wist je dat je in ons museum oog in oog staat met echte Noordzeebewoners?

afbeelding martha

Wist je dat er een echt schip, een kustvissersvaartuig, in ons museum staat?

NAVIGO-museum biedt de hele familie voor elk wat wils aan!