Pastoor Schmitzstraat 5
8670 Oostduinkerke
Wegbeschrijving en bereikbaarheid

In NAVIGO-museum komt een potvis wonen: in 2023 ontvangen we je in een gloednieuw museum

De deuren van NAVIGO-museum blijven voorlopig gesloten. Er komt een potvis wonen! Het skelet van Valentijn van Sint André keert binnenkort terug naar Koksijde en dat heeft ingrijpende gevolgen voor het NAVIGO-museum. Want om het skelet van 17 meter te tonen, is er meer ruimte nodig. Daarom is het museum gesloten. Tijdens de zomermaanden van 2021 kunnen bezoekers nog eens een glimp van het ‘oude’ museum komen opvangen. De opening van het nieuwe museum is gepland in de loop van 2023. Ondertussen vindt ook de eerder geplande bouw van een nieuwe depotruimte en demonstratiekeuken plaats. Dit project voeren we uit i.s.m. HAVANA architectuur, o.l.v. Bert Haerynck.

Als een evenwaardige schakel nestelt het nieuwe museumdeel zich naast de bestaande gebouwen en takt aan daar waar het oude deel wordt losgeknipt. De museumvleugel zoekt de perceelgrens op en schaart zich zo naast de bouwlijn van de basisschool en de huizenrij verderop in de Vrijheidsstraat, waar ook de nieuwe toegang komt. Het nieuwe gezicht vertaalt zich als een hoogte-accent op het einde van de vleugel en zet het vernieuwde adres van de site in de verf. Het voorplein kondigt de toegang aan en omarmt de museumbezoekers. Het ruime onthaal is de draaischijf van het volledige museum: vanaf hier start je de vernieuwde museumroute in de potviszaal, bezichtig je de tijdelijke expo, bezoek je het vissershuisje of snuister je rond in de uitgebreide museumshop.

In de Pastoor Schmitzstraat verrijst een nieuw depotgebouw. Dit pand zal in de eerste plaats dienst doen als veilig onderkomen voor de NAVIGO-collectie. Ook wordt er een demonstratiekeuken voorzien. Hier zal de kunst van het kuisen, verwerken en bereiden van vis doorgegeven worden aan het publiek.

Sinds de opgraving van potvis Valentijn van Sint André, vertoeft het skelet in de UGent, campus Merelbeke. Daar onderzoeken professor Pieter Cornillie en zijn team het skelet. Ze bereiden het voor om Valentijn uiteindelijk tentoon te stellen in de nieuwe vleugel van het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum. We stelden professor Pieter Cornillie enkele vragen over de stand van zaken van het project.

(c) Collecte NAVIGO-museum

Onze virtuele museumervaring is weer een beleving rijker: in de tour ‘Vissen in een West-Vlaams verleden’ laten we vissers aan het woord, die ons meer vertellen over hun werk en leven aan het begin van de 20e eeuw. In sappig West-Vlaams komen we zo van alles te weten over thema’s als bijgeloof, zeeziekte, visverkoop, storm op zee, IJslandvaart en nog veel meer. Ben je het West-Vlaams niet machtig? Laat je vooral niet afschrikken: alle verhalen worden ondertiteld.

Het is nog een paar jaar wachten tot het skelet van potvis Valentijn zijn finale rustplaats krijgt in het museum. Maar ondertussen komt de walvis tot leven op de grote raampartijen bij het binnenplein van NAVIGO-museum. Het glazen canvas werd onder handen genomen door Penelope Deltour.

online bezoek

Heimwee? Bezoek het museum online!

Gesloten of niet, NAVIGO-museum blijft open voor alle geïnteresseerd publiek! Klik jezelf een gepersonaliseerd museumbezoek door onze virtuele gebouwen, of laat je leiden. Onderweg vertellen we diverse verhalen bij opmerkelijke objecten en bijzondere scènes.

Bezocht je het museum eerder al eens in het echt? We zijn zeker dat je toch nog iets ontdekt wat je nog niet wist of nooit eerder zag… Zo loopt er momenteel een nieuwe virtuele tour 'Vissen in een West-Vlaams verleden'.

Er beweegt wat in het museum...

Onze K-ambassadeurs zijn onze helden! Enthousiast nemen ze de bezoekers op sleeptouw met hun verhalen. Tijdens de werken ontvangen we geen publiek, en kunnen ze even niet gidsen, maar ze kunnen het niet laten. Ze stellen heel graag hun favoriete museumobject aan ons voor. We laten ze een voor een aan het woord.

Heb je er altijd al van gedroomd om mee te varen op een vissersschip richting IJsland, maar wil je liever niet zeeziek worden? Wil je graag eens plaatsnemen op de schoolbanken van een visserijschool, maar laat je die examens liever links liggen? Of misschien wil je wel eens terugblikken op het aanspoelen van potvis Valentijn, maar dan bij voorkeur zonder de bijhorende stank? Dan hebben we goed nieuws: Cinema NAVIGO neemt je mee!

Heb jij nog enkele ‘schatten op zolder’ liggen die je graag aan het NAVIGO-museum wil schenken? Fantastisch nieuws, maar lees toch eerst even de instructies hierna.