Wil je onze mannen en vrouwen op hun paarden zien zwoegen door de golven?

De garnaalvissers trekken het hele jaar door naar zee, behalve in de koude wintermaanden. Bovendien voorzien ze tijdens de vakantieperiodes (april-september) ook sessies waarop ze hun vaardigheden demonstreren.
Zeker de moeite waard om te bekijken.

garnaalvisser

Meer dan erfgoed

Garnaalvissen te paard is een eeuwenoud ambacht waarbij op garnalen wordt gevist met een Brabants/Belgisch trekpaard.

Een traditie nauw verbonden met de natuur en afhankelijk van de elementen en het getij.

Sinds 2013 staat de Garnaalvisserij te paard in Oostduinkerke op de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO. 

Het blijft een prachtig zicht: die geel geklede vissers, op Brabantse trekpaarden, die het groengrijze water van de Noordzee trotseren om grijze garnalen te vangen.

Eeuwenoud en toch van deze tijd. De garnaalvisserij te paard is een ambacht waarbij met op garnalen gevist wordt met een Brabants trekpaard. De vissers gaan een paar keer per week de zee in met paard en net, behalve in de koude wintermaanden.

Dit is de kalender met de demonstraties. Opgelet: niet na alle sessies worden garnalen gekookt, die data vind je ook in de kalender.

Tijdens de zomermaanden demonstreren onze garnaalvissers te paard bijna dagelijks hun ambacht op het strand van Oostduinkerke. Elk jaar genieten duizenden bezoekers van deze mooie traditie.

Hoe ziet een demonstratie eruit?

NAVIGO-museum staat borg voor de bewaring van dit erfgoed. Sinds 2013 pronkt De Garnaalvisserij te paard in Oostduinkerke op de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van UNESCO.

Boek een privé-sessie bij één van de garnaalvissers te paard.

Het laatste weekend van juni staat in het teken van de garnaal. Een jaarlijkse ode aan de zee en onze garnaalvissers.

Mariette Crevette vertegenwoordigt de ideale moeder van de paardenvisser in de folklore van Oostduinkerke.

Jan Huyghe schreef een standaardwerk (192 pagina’s) over de paardenvisserij aan de kust. Het resultaat is een boek met 700 feiten over de garnaalvisserij te paard.

Je wordt niet zomaar paardenvisser. Elke stiel heeft zijn eigen do’s-and-don’ts.

Dienst Toerisme Koksijde-Oostduinkerke

Zeelaan 303, 8670 Koksijde
Tel. +32 (0)58 51 29 10
E-mail: toerisme@koksijde.be