Het laatste weekend van juni staat in het teken van de garnaal. Een jaarlijkse ode aan de zee en onze garnaalvissers. Op het menu: twee dagen feest met een folkloremarkt, optocht van de paardenvissers, garnaalvissen, het BK Garnaalpellen, de Zeewijding en natuurlijk de Garnaalstoet.

Vijf hoogtepunten tijdens de Garnaalfeesten

  • Proef de echte garnaalsoep: op de folkloremarkt word je verleid door de geur van garnaalsoep. Chef-koks van dienst? De Koninklijke Orde van de Paardevisser.
  • Bekijk de garnaalvissers te paard: ze trekken met de kruiersverenigingen en honderden kinderen op pad om garnalen te vangen. Achteraf worden ze gekookt en verkocht. Een delicatesse.
  • Ontmoet Mariette Crevette en de nieuwe Mieke Garnaal met haar eredames: eind juni stralen zij net iets meer. Mariette Crevette brengt een muzikaal eerbetoon aan de paardenvissers.
  • Maak de Zeewijding mee: samen met de paardenvissers, kruiersverenigingen, folkloristische groepen, reddingsdiensten en iedereen die leeft en werkt met de zee.
  • Geniet van de Garnaalstoet: een optocht van praalwagens, muziekkorpsen en traditioneel geklede garnaalvissers die door de straten van Oostduinkerke trekken.

Tij-dingen: de Garnaalfeesten zijn een hoogdag voor de paardenvissers?

Eddy D'Hulster: "Zeker. Meer dan 50 edities maakte ik al mee. Een weekend waarin de paardenvissers hun passie en inzet tonen aan het publiek. Met op zaterdag de wedstrijd garnaalvissen en op zondag de optocht als ridder van de zee tussen de honderden toeschouwers.”

Eddy D'Hulster

Nele Bekaert: “Het is een feest voor iedereen. Veel ambiance van de zaterdagmorgen tot de zondagavond. De paardenvissers staan centraal omdat we de publiekstrekkers zijn.”

T-d: Wat is jouw mooiste herinnering aan de Garnaalfeesten?

Nele: “Mijn eerste stoet was wel speciaal, ik wist niet wat te verwachten. Ik wandelde ofwel elk jaar mee (met volksdansgroep Zannekin of met kruiersvereniging De Slepers) of ik stond aan de zijlijn. Maar als paardenvisser erbij zijn, heeft toch een extra dimensie. Mensen kijken uit naar die grote boerenpaarden.”

Nele Bekaert

Eddy: “Het is een moment om onze ervaringen van het afgelopen visseizoen uit te wisselen met de nodige overdrijvingen van het aantal gevangen kilo’s en de grootte van de tongen. (lacht)"

Garnaalfeesten 2024: 29 en 30 juni