Object in de kijker

Het NAVIGO – Nationaal Visserijmuseum beschikt over talloze waardevolle objecten, waarvan slechts een beperkte selectie een plaats vindt in de permanente collectie. In deze rubriek zetten we dan ook graag enkele onbekende pareltjes uit ons depot in de schijnwerpers.

Voor de expo 'Eau Forte' doken we in de collectie en vonden we enkele bijzondere collectiestukken rond het thema 'Seinvlaggen'.

Objectnummer 4827
Deelcollectie: Documenten en persoonlijke documenten

pagina uit ‘La Pêche Nationale Belge’, van de hand van François en Auguste Musin

Begin jaren 1880 combineerden vader en zoon Musin hun talent voor het educatieve kinderboekje La Pêche Nationale Belge (ca. 1882), dat aan de hand van 16 ingekleurde lithografieën de vissoorten, schelpen en de visserij aan de Belgische kust in beeld bracht. De bijhorende teksten werden voorzien door ene Karel Sneevoet. La Pêche Nationale Belge werd in 2018 toegevoegd aan de collectie van het NAVIGO-museum, en kreeg onmiddellijk een mooie plaats in de tijdelijke tentoonstelling Vissen in het Verleden.

Object in de kijker: prent
Gezigt der ontledings-werkzaamheden van den Walvisch van Michel Thomas Antonius Van Cuyck

Object in de kijker – Brieven van IJslandvaarders

Panger en plunjezak: twee noodzakelijke attributen voor elke visser die voor langere tijd de golven moest trotseren.

‘Een visser zonder piekenoas is gelik een hoere zonder trutte’. De vissers konden niet zonder een piekenoas, ze hadden er altijd één bij. Maar wat is een piekenoas en waarom was hij zo gegeerd bij de vissers? Waar werd de piekenoas gemaakt en hoe geraakten vissers aan hun exemplaar?

De Bikjsjes – een Oostduinkerkse vissersdynastie

We kennen allemaal het beeld van de Oostduinkerkse garnaalvisser te paard met een gele jekker en bijpassende zuidwester. Hun ‘zeekostuum’ is gemaakt uit oliegoed, een ondoordringbaar linnen. Maar welk oliegoed droegen de zeevissers vroeger om zich te beschermen tegen wind,water en kou?

Eén man, talloze beschrijvingen. De kleurrijke figuur van Maurice Denecker eer aandoen, dat vraagt in principe om een veelheid aan woorden. Wij proberen het echter met één welgekozen foto…

Het schilderij ‘Radio’ is typerend voor het oeuvre van H. Riedel halfweg de jaren vijftig. Het schilderij past in het thema van de industriële visioenen. Wij zijn bijzonder trots dit werk te kunnen tentoonstellen.

afbeelding diploma

We vonden drie diploma’s van een wedstrijd garnaalvissen te paard tijdens de Garnaalfeesten terug. Ze werden uitgereikt aan ene Victor Vermoote in 1950, 1951 en 1952.