In NAVIGO-museum komt een potvis wonen: in 2023 ontvangen we je in een gloednieuw museum

De deuren van NAVIGO-museum blijven voorlopig gesloten. Er komt een potvis wonen! Het skelet van Valentijn van Sint André keert binnenkort terug naar Koksijde en dat heeft ingrijpende gevolgen voor het NAVIGO-museum. Want om het skelet van 17 meter te tonen, is er meer ruimte nodig. Daarom is het museum gesloten.
Tijdens de zomermaanden van 2021 kunnen bezoekers nog eens een glimp van het ‘oude’ museum komen opvangen.
De opening van het nieuwe museum is gepland in de loop van 2023. Ondertussen vindt ook de eerder geplande bouw van een nieuwe depotruimte en demonstratiekeuken plaats.

Dit project voeren we uit i.s.m. HAVANA architectuur, o.l.v. Bert Haerynck

Als een evenwaardige schakel nestelt het nieuwe museumdeel zich naast de bestaande gebouwen en takt aan daar waar het oude deel wordt losgeknipt. De museumvleugel zoekt de perceelgrens op en schaart zich zo naast de bouwlijn van de basisschool en de huizenrij verderop in de Vrijheidsstraat, waar ook de nieuwe toegang komt. Het nieuwe gezicht vertaalt zich als een hoogte-accent op het einde van de vleugel en zet het vernieuwde adres van de site in de verf. Het voorplein kondigt de toegang aan en omarmt de museumbezoekers. Het ruime onthaal is de draaischijf van het volledige museum: vanaf hier start je de vernieuwde museumroute in de potviszaal, bezichtig je de tijdelijke expo, bezoek je het vissershuisje of snuister je rond in de uitgebreide museumshop.

In de Pastoor Schmitzstraat verrijst een nieuw depotgebouw. Dit pand zal in de eerste plaats dienst doen als veilig onderkomen voor de NAVIGO-collectie. Ook wordt er een demonstratiekeuken voorzien. Hier zal de kunst van het kuisen, verwerken en bereiden van vis doorgegeven worden aan het publiek.

Benieuwd?

NAVIGO-museum is dan wel gesloten, maar blijft open op www.navigomuseum.be en via @navigomuseum op Facebook en Instagram. Wil je de werken op de voet volgen? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief: www.koksijde.be/nieuwsbrieven

Potvisvleugel
- Voorontwerp: september 2020 – december 2020
- Definitief ontwerp (omgevingsvergunning): mei 2021
- Uitvoeringsontwerp: mei 2021 – september 2021

Depot & potvisvleugel
- Aanbesteding/gunning: november 2021
- Uitvoering: maart 2022 – september 2023
- Voorlopige oplevering: oktober 2023
- Definitieve oplevering: in overleg

Gesloten of niet, NAVIGO-museum blijft open voor alle geïnteresseerd publiek! Klik jezelf een gepersonaliseerd museumbezoek door onze virtuele gebouwen, of laat je leiden. Onderweg vertellen we diverse verhalen bij opmerkelijke objecten en bijzondere scènes.

Bezocht je het museum eerder al eens in het echt? We zijn zeker dat je toch nog iets ontdekt wat je nog niet wist of nooit eerder zag… Zo loopt er momenteel een nieuwe virtuele tour 'Vissen in een West-Vlaams verleden'.

Hoe zou het nog zijn met potvis Valentijn van Sint André? Het is ondertussen van mei 2019 geleden dat potvis Valentijn werd opgegraven. Sindsdien is de potvis in goede handen bij Prof. dr. Pieter Cornillie en zijn team van de Universiteit Gent, faculteit diergeneeskunde - vakgroep Morfologie.