garnaalvissers te paard
Sofhie Legein - Lokaal Bestuur Koksijde

Het garnaalvissen te paard is een eeuwenoud ritueel dat nooit opgehouden is te bestaan in Oostduinkerke. De noeste arbeid van paard en visser is reeds honderden keren vereeuwigd door talrijke kunstenaars uit binnen- en buitenland en vormt nog steeds een inspiratiebron voor hedendaagse schilders, beeldhouwers en cineasten. Wanneer de paardenvisser, hoog op het Brabants trekpaard de golven doorploegt dan dwingt dit majestueus schouwspel nog steeds ieders bewondering af.

De garnaalvisserij te paard is een ambachtelijke vaardigheid die nauw verbonden is met de natuur. Een goede kennis van de zee, de zandstrook en een groot vertrouwen in en respect voor het paard zijn onontbeerlijk. De trek en groei van de garnalen, het ritme van de getijen en stromingen bepalen het vissen. Het vissen zelf duurt drie uur, anderhalf uur voor tot anderhalf uur na laagtij.

De garnaalvisserij te paard evoceert in onze hoogtechnologische westerse maatschappij een manier van leven die verbonden is met de natuur, de gastronomie en het partnerschap mens-paard, op de grens tussen land en zee.