Met Cinema NAVIGO duiken we in de filmcollectie van ons museum. Het leidt ons van de visgronden van de Barentszzee naar de wateren van Congo, van ‘netjes leggen’ op de Belgische stranden naar haring verwerken aan de Britse Oostkust, van kabeljauw uit IJsland naar gerookte sprotjes uit Nieuwpoort, en nog zoveel meer.

 Heb jij dus zin gekregen om al deze avonturen te (her)bekijken? Alle afleveringen van Cinema NAVIGO kun je hieronder ontdekken! 

Cinema

In mei 2019 kwam potvis Valentijn van Sint André opnieuw boven water! Van zijn laatste adem op het strand van Sint-André op 12 februari 1989 tot zijn spectaculaire verrijzenis op 13 mei 2019: we vertellen zijn verhaal van begin tot eind! Wie kijkt mee?

Cinema

Bij Cinema NAVIGO gaan we virtueel mee op stap met deze vedetten van het strand. De zilte zeelucht en het milde briesje zullen jullie zelf moeten inbeelden, maar Cinema NAVIGO zorgt graag voor de rest. Trek jullie laarzen alvast aan voor een tocht doorheen de tijd…

Cinema

Lang voor er havens bestonden en vaartuigen de zeeën veroverden, vond de mens manieren om vis te vangen vanop het strand. De Noordzee, met haar eeuwig wisselende spel van eb en vloed, maakt veel verschillende vormen van strandvisserij mogelijk. Bij Cinema NAVIGO kan je terecht voor een spoedcursus over dit thema. Van kruwen over ‘netjes leggen’ en hengelen tot aasdelven: wie gaat mee op een virtuele tocht doorheen de wondere wereld van de strandvisserij?

Cinema

Bij Cinema NAVIGO keren we virtueel terug naar het klaslokaal. De beroepsvorming van een visser bestond dan wel eeuwenlang uit praktische ervaring (kennis werd doorgegeven van vader op zoon), maar de modernisering en mechanisering van de vissersvloot rond de jaren 1900 bracht nieuwe eisen met zich mee. Sindsdien kunnen Belgische vissers voor hun opleiding terecht in gespecialiseerde visserijscholen. Benieuwd hoe deze lessen er net uitzien? Kijk dan zeker mee!

Cinema

Vers, gerookt, ingeblikt, gefileerd, gezouten, gedroogd, diepgevroren…: vis bestaat in vele vormen en smaken. Voor elk wat wils dus, en dat hebben we te danken aan de visverwerkende nijverheid. Van ambachtelijke rokerijen tot indrukwekkende visgroothandels: Cinema NAVIGO biedt het jullie allemaal op een presenteerblad aan.

Cinema

We schepen in aan boord van de O.81 John, die in 1954 de wateren rond IJsland opzocht. De Brusselse cineast Armand Van Coppenolle reisde mee en legde zijn verhaal vast in de documentaire ‘Noord-Noord-West!’.

Cinema

Enkele jaren na zijn tocht naar IJsland in 1954 scheept filmmaker Armand Van Coppenolle nogmaals in aan boord van de O.81 John. Ditmaal wijst het kompas pal naar het noorden: de reis gaat langs de Fjorden van Noorwegen naar de visgronden van de Barentszee. Een tocht van 24 dagen, gevolgd door 10 dagen zware arbeid alvorens de steven zich weer naar de thuishaven zal richten. Vaar met ons mee, geniet van de unieke beelden en ontdek waarom “een diepzeevisser zonder soep als een café zonder bier” is.

Cinema

Cinema NAVIGO verkent de wereld virtueel! Van Afrikaanse tot IJslandse wateren: we leggen ettelijke kilometers af, en verkennen we visgronden veraf en dichtbij. Wie gaat er mee?