Netten breien: handleiding met filmpjes

netten breien in het museum
Het NAVIGO-museum organiseert al jaren een opleiding 'netten breien'. (Strand) vissers leren hun eigen net herstellen én hoe je een volledig net zelf breit. Op vraag van de deelnemers, maakte het museum een filmpjesreeks om de verworven kennis te onderhouden. Misschien inspireert deze reeks anderen om het zelf eens te proberen, of om zich in te schrijven voor de jaarlijkse opleiding! 

 

Meer info? Mail ons

 

Les 1: Wat is een driebeen en een kantschool bij het netten breien

Alvorens te beginnen met het aanbreien van een school is het handig om het verschil te weten tussen een driebeen en een kantschool.

Les 2: Het aanzetten van naald en draad

Het aanzetten van naald en draad, hoe doe je dit precies? Ontdek het in dit filmpje!

Les 3: een school of maas aanbreien – van links naar rechts

Zie hier stap voor stap hoe je een school of maas moet aanbreien aan een net en zo een volledige rij kan aanbreien.

Les 4: een school of maas aanbreien – van rechts naar links

In het vorige filmpje zag je hoe je een school of maas moet aanbreien van links naar rechts. In dit filmpje laten we je zien hoe dit in zijn werk gaat van rechts naar links.

Les 5: knoopjes kuisen van ophalers – optie 1

Knoopjes kuisen wil zeggen de knoop los snijden onderaan de maas of school, zodat je een nieuwe maas of school kan aanbreien tijdens het herstellen van het net. Doordat de knoop volgens de richting van het breien anders gemaakt wordt zijn er twee manieren om die los te snijden. Hier ga je tussen de twee beentjes van de maas of school snijden.

Les 6: knoopjes kuisen van ophalers – optie 2

Knoopjes kuisen wil zeggen de knoop los snijden onderaan de maas of school, zodat je een nieuwe maas of school kan aanbreien tijdens het herstellen van het net. Doordat de knoop volgens de richting van het breien anders gemaakt wordt zijn er twee manieren om die los te snijden. Hier ga je aan de zijkant van de knoop snijden.