Kleurrijke collectie

afbeelding maquette haringbuis
NAVIGO - Nationaal Visserijmuseum © www.lukasweb.be - Art in Flanders vzw, foto Dominique Provost

De verzameling van het NAVIGO-museum telt meer dan 6000 voorwerpen, waarvan ongeveer 900 stukken in het museum zijn te zien. Van kneken waarmee meeuwen werden gevangen tot scapuliertjes die de visser altijd bij zich droeg ter bescherming. Ben je technisch aangelegd? In het museum maak je kennis met heel wat apparatuur van de visser. Je neemt als een echte IJslandvaarder plaats in een authentieke stuurhut van een schip en stuurt een morseboodschap met de seinsleutel.  De rijke collectie schilderijen toont  het vissersleven in al zijn aspecten. 

Enkele intrigerende weetjes:

  • Niet minder dan 231 gebruiksvoorwerpen zijn te zien in de scheepswerf. Welke gebruik jij wel eens?
  • In het vissershuisje zijn er 135 objecten die in het dagdagelijklse leven werden gebruikt. Herken jij  kwispedoor, wasmachine, slazwierder of Leuvense stoof?
  • In onze tijdslijn bewonder je enkele grote schatten, een uniek stuk is bijvoorbeeld de monsterrol van Oostende uit 1822.
  • De 36 scheepsmodellen zijn indrukwekkend om te ontdekken. Zeker als je weet dat er zich nog zo’n 45-tal in de depots van het museum bevinden.

 

 

Collectie online

Een groot deel van het cultureel erfgoed van de West- en Oostvlaamse musea, kerkbesturen en heemkringen is online te raadplegen op de website van Erfgoedinzicht.be. Dagelijks worden er stukken toegevoegd aan de databank. Via de widget hieronder kun je er grasduinen in de objecten uit de NAVIGO-collectie die door museummedewerkers zijn geregistreerd en gefotografeerd.