Lieve Desloovere

Onze K-ambassadeurs zijn onze helden! Enthousiast nemen ze de bezoekers op sleeptouw met hun verhalen. Tijdens de werken ontvangen we geen publiek, en kunnen ze even niet gidsen, maar ze kunnen het niet laten. Ze stellen heel graag hun favoriete museumobject aan ons voor. Vandaag geven we het woord aan Lieve Desloovere:

“Ik vertel graag iets over de accordeon die in de tijdlijn opgesteld is. Elk vissersliedje klinkt het mooist begeleid door een accordeon. Vandaar dat vissers graag een accordeon meenamen op hun zeereizen. De accordeon die hier staat is een ' Lichterveldschen' van de accordeonfabriek Callewaert te Lichtervelde, mijn geboortedorp. Uitbater Eugène Callewaert was burgemeester van Lichtervelde sinds 1937 en sloot zich aan bij het verzet in WO II. Hij werd helaas opgepakt in 1942 samen met 12 andere dorpsgenoten.

Zij belandden in Wolfenbüttel waar zij in juni 1944 onthoofd werden. Als  eerbetoon verkiest men na de oorlog  zijn weduwe - Marie-Louise Casselman- tot burgemeester, en zij werd zo één van de eerste vrouwelijke burgemeesters van het land.

Madamtje Callewaert -zoals ze altijd aangesproken werd-  bleef in functie tot 1966.”