In het NAVIGO-museum maak je kennis met de Vlaamse vissersfamilie, de heroïsche IJslandvaarders en de garnaalvissers te paard. De rijke museumcollectie verenigt erfgoed, kunst, ambacht en natuur van de Noordzee. Wist je dat je er ook echte Noordzeebewoners kunt ontmoeten?

Vandaag open van 10.00 u. tot 18.00 u.
Morgen open van 10.00 u. tot 18.00 u.
Alle openingsuren

Pastoor Schmitzstraat 5
8670 Oostduinkerke
Wegbeschrijving en bereikbaarheid

Film

Film: Idee van de zee

Op 5 november spelen we op verplaatsing, in c.c. CasinoKoksijde. We spreken er af voor de film ‘Idee van de zee’ van Nina De Vroome. Deze poëtische documentaire speelt zich af in het maritiem internaat IBIS in Oostende. Na de film gaan we in gesprek met Nina De Vroome (regisseur), Lotte Van Craeynest (productie) en Patrick Van Craeynest (leraar IBIS).

Expo

Expo ‘Engelen van de zee’ door Stephan Vanfleteren

Van 25 juni t.e.m. 20 november toont Stephan Vanfleteren zijn ‘Engelen van de zee’ in het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum in Oostduinkerke. Deze bijzondere portretreeks toont ons kinderen die vandaag de maritieme opleiding volgen bij Koninklijk Werk IBIS.

afbeelding engelen van de zee
afbeelding cover onze vissers

De visserij in ons land is in volle evolutie, waarbij veel van de typische zeevisserscultuur aan het verdwijnen is. Dit boek wil het erfgoed en de ziel van deze visserscultuur blijvend vastleggen, met een diep respect voor de weinige vissers die er nog zijn en voor de vele die er zijn geweest.

Hoe bepalen schippers hun locatie op zee? En hoe deden ze dat eeuwen geleden al? Op de Dag van de Wetenschap 27 november organiseren we een heuse les ‘positiebepaling op zee’.

3 redenen om zeker bij ons op bezoek te komen!

afbeelding aquaria

Wist je dat je in ons museum oog in oog staat met echte Noordzeebewoners?

afbeelding martha

Wist je dat er een echt schip, een kustvissersvaartuig, in ons museum staat?

afbeelding vissershuisje

Wist je dat onze diverse collectie ongeveer 6000 stuks telt? Van kunstwerken tot scapuliertjes, van Visscherskoppen tot kneken…