Welkom bij Cinema-NAVIGO!

Tijdens de gedwongen sluiting ontsluit NAVIGO-museum haar museale verhaal en bijzondere collectie zoveel als mogelijk digitaal! Op Facebook en Instagram nemen we je mee voor een virtuele rondleiding in ons museum, ook voorzien we enkele toffe mediale tips om de lockdowntijd fijn in te vullen.

Top of the bill is ‘Cinema NAVIGO’: we halen enkele exclusieve films en documentaires van onder het stof! We delen ze graag in verschillende afleveringen op onze Facebookpagina. Elke week zoomen we in op een ander onderwerp.

Afspraak elke weekdag om 14 uur, gratis toegang. Breng wel je eigen popcorn mee! 

Klik hieronder door om de filmpjes van de afgelopen weken te herbekijken. 

 

Cinema-NAVIGO: potvis Valentijn van Sint André

Een jaar geleden, half mei 2019, kwam potvis Valentijn van Sint André opnieuw boven water! Om dit heugelijk jubileum te vieren, staat Cinema NAVIGO deze week helemaal in het teken van Valentijn. Van zijn laatste adem op het strand van Sint-André op 12 februari 1989 tot zijn spectaculaire verrijzenis op 13 mei 2019: we vertellen zijn verhaal van begin tot eind! Wie kijkt mee?

 

 

 

 

 

Cinema-NAVIGO : de wereld rond! 

Cinema NAVIGO verkent de wereld virtueel! Van Afrikaanse tot IJslandse wateren: we leggen ettelijke kilometers af, en verkennen we visgronden veraf en dichtbij. Wie gaat er mee?

Reis je mee? 

 

 

 

 

 

 

Cinema-NAVIGO: visverwerking

Vers, gerookt, ingeblikt, gefileerd, gezouten, gedroogd, diepgevroren…: vis bestaat in vele vormen en smaken. Voor elk wat wils dus, en dat hebben we te danken aan de visverwerkende nijverheid. Van ambachtelijke rokerijen tot indrukwekkende visgroothandels: deze week biedt Cinema NAVIGO het jullie allemaal op een presenteerblad aan.

Ontdek met ons mee!

 

 

 

 

Cinema-NAVIGO: terug naar school!

Bij Cinema NAVIGO keren we virtueel terug naar het klaslokaal. De beroepsvorming van een visser bestond dan wel eeuwenlang uit praktische ervaring (kennis werd doorgegeven van vader op zoon), maar de modernisering en mechanisering van de vissersvloot rond de jaren 1900 bracht nieuwe eisen met zich mee. Sindsdien kunnen Belgische vissers voor hun opleiding terecht in gespecialiseerde visserijscholen. Benieuwd hoe deze lessen er net uitzien? Kijk dan zeker mee!

Schuif mee in de schoolbanken!

 

 

Cinema-NAVIGO: strandvisserij

Lang voor er havens bestonden en vaartuigen de zeeën veroverden, vond de mens manieren om vis te vangen vanop het strand. De Noordzee, met haar eeuwig wisselende spel van eb en vloed, maakt veel verschillende vormen van strandvisserij mogelijk.  Deze week, vanaf dinsdag 14 april, kan je bij Cinema NAVIGO terecht voor een spoedcursus over dit thema. Van kruwen over ‘netjes leggen’ en hengelen tot aasdelven: wie gaat mee op een virtuele tocht doorheen de wondere wereld van de strandvisserij? 

Ga mee naar zee! 

 

 

Cinema-NAVIGO: Barentszee

Enkele jaren na zijn tocht naar IJsland in 1954 - die je kon ontdekken tijdens de openingsweek van Cinema NAVIGO - scheept filmmaker Armand Van Coppenolle nogmaals in aan boord van de O.81 John. Ditmaal wijst het kompas pal naar het noorden: de reis gaat langs de Fjorden van Noorwegen naar de visgronden van de Barentszee. Een tocht van 24 dagen, gevolgd door 10 dagen zware arbeid alvorens de steven zich weer naar de thuishaven zal richten. Vaar met ons mee, geniet van de unieke beelden en ontdek waarom “een diepzeevisser zonder soep als een café zonder bier” is.

Ga mee aan boord!

 

Cinema-NAVIGO: garnaalvissers te paard

De geplande demonstratieritten van de garnaalvissers te paard mogen dan al wegvallen in april, maar niet getreurd: bij Cinema NAVIGO gaan we deze week virtueel mee op stap met deze vedetten van het strand. De zilte zeelucht en het deugddoende briesje zullen jullie zelf moeten inbeelden, maar Cinema NAVIGO zorgt graag voor de rest. Trek jullie laarzen alvast aan voor een tocht doorheen de tijd. 

Maak kennis met de garnaalvissers! 

 

 

 

Cinema-NAVIGO: Noord-Noord-West

We schepen we in aan boord van de O.81 John, die in 1954 de wateren rond IJsland opzocht. De Brusselse cineast Armand Van Coppenolle (hiernaast afgebeeld) reisde mee en deed zijn verhaal in de documentaire ‘Noord-Noord-West!’. Dit prachtige tijdsdocument toont ons de bedrijvigheid in de haven van Oostende, de tocht naar IJsland, de wilde weersomstandigheden, het vissen op kabeljauw, maar ook het doen en laten aan boord. 18 IJslandvaarders die 3 weken lang samenleven op een begrensde ruimte van 40 meter op 9 meter, zonder kans op ontsnappen... Laat je meevoeren door de IJslandse golven, en een veilige vaart gewenst!

Scheep in!