Onze Vissers – het DNA van het zilte leven

Het NAVIGO-museum reist langs de Vlaamse kust, van oost naar west en dwars door de tijd heen. Het resultaat is de expo ‘Onze vissers- Het DNA van het zilte leven’ die een intrigerend en omvangrijk beeld schept van de zeevisserscultuur.

Wie waren onze vissers, en wie zijn ze nu? Rond de visserij hangt een bijna mysterieus aura. Vissers jagen op voor landrotten onbekend terrein: de zee. Tegelijkertijd trekt de zee aan en fascineert ze ontelbare kunstenaars, schrijvers en fotografen. De expo bekijkt de zeevisserijcultuur dan ook vanuit verschillende ogen, met een diep respect voor de weinige vissers die er nog zijn en voor de vele die er zijn geweest.

De visserij aan de Vlaamse kust is in volle transitie, waarbij veel van de typische zeevisserscultuur verdwijnt. ‘Onze Vissers’  wil het erfgoed en de ziel van onze visserscultuur vastleggen. De vissers zijn een van de enigen die niet bang zijn om de zee te (her)ontdekken. Benieuwd naar haar geheimen geven ze deze kennis door van generatie op generatie. Want als visser word je geboren, aangetrokken tot de onvoorspelbaarheid van de natuur, de deining van de zee, de eindeloze lucht en het oneindige water.

‘Onze vissers’ toont tientallen historische foto’s en objecten uit private en museale collecties en een selectie van de beste beelden die ooit van en door de Belgische vissers gemaakt werden. Ook verzamelt de expo kleurrijke verhalen en nooit eerder gehoorde anekdotes uit de mond van vissers en vissersvrouwen. Zo krijgen de bezoekers een beeld van de bewogen geschiedenis van de visserij en krijgen ze een nostalgische kijk bij de visser thuis.

Voor de kinderen is er een zoektocht voorzien, voor verschillende leeftijdsniveaus van 3 t.e.m. 14 jaar!

Van zaterdag 1 juli 2017 tot en met zondag  7 januari 2018
De expo is inbegrepen in het toegangsticket tot het museum

Bij de expo hoort de gelijknamige publicatie ‘Onze vissers – Het DNA van het zilte leven’
Elke zaterdag om 16 uur rondleiding in de expo inbegrepen in het toegangsticket. (uitzonderlijk op zaterdag 28 oktober niet, wegens event 'Paardenvissers in het museum').

Activiteiten in de rand:

Bezoek ook: