Object in de kijker: diploma’s van de wedstrijd garnaalvissen te paard van Victor Vermoote – inventarisnummers 2334, 4443 en 4444.

afbeelding diploma
Eind juni nadert en de Garnaalfeesten staan weer voor de deur. Sinds 1950 worden deze feesten georganiseerd als een ode aan de zee, de garnaal en de visserij in het algemeen en de garnaalvissers in het bijzonder. Terwijl de paardenvissers hun kar oppoetsen, de praalwagens worden herschilderd en de kinderen nieuwe dansjes instuderen, doken wij voor deze 67ste editie in ons archief op zoek naar een spoor van de geschiedenis van deze jaarlijkse traditie. We vonden drie diploma’s van  een wedstrijd garnaalvissen te paard tijdens de Garnaalfeesten terug. Ze werden uitgereikt aan ene Victor Vermoote in 1950, 1951 en 1952.

De diploma’s

De drie diploma’s zijn gedrukt. Met de hand is op de stippellijnen de naam van de deelnemer, de prijs en de datum ingevuld. Op het diploma uit 1951 staat naast de naam in potlood ook de vangst geschreven: 9,25 kg. Hiermee werd Victor Vermoote derde op veertien deelnemers. Dat jaar werd er volgens het Wekelijks Nieuws in totaal ongeveer 100 kg garnalen gevangen. Een jaar later werd er slechts 48,9 kg garnalen opgevist. Victor Vermoote eindigde toen achtste met 3,55 kg garnalen.
Er is in 67 jaar weinig veranderd want tegenwoordig gaan de Garnaalfeesten nog steeds van start met een wedstrijd garnaalvissen voor garnaalvissers te paard

Victor Vermoote

Voor de zoektocht naar de persoon Victor Vermoote, gingen we op zoek in onze archieven en consulteerden we onze genealogische lijst van de ‘garnaalvissers te paard’. De info op deze lijst is echter niet sluitend,  want  vóór WOII was er geen perfecte scheiding tussen landbouwers en vissers. Een landbouwer met een paard trok vaak naar zee om garnalen te vangen. Deze personen zijn niet gekend als visser en zijn moeilijker op te sporen als paardenvisser.

Na een spannende zoektocht, want er blijken in die tijd niet minder dan 3 Victor Vermootes in Oostduinkerke te wonen, zijn we zo goed als zeker dat de diploma’s aan Victor Isidoor Vermoote toebehoorden. Hij werd geboren in Koksijde op 29 januari 1889 en stierf in Bulskamp op 25 juni 1973. Hij was landbouwer/visser van beroep.

Weet jij meer?

De zoektocht naar de persoon Victor Vermoote leverde nieuwe informatie op voor onze inventaris van garnaalvissers te paard. Toch stopt ons speurwerk niet. Ook u kunt helpen: Hebt u Victor Isidoor Vermoote gekend? Of hebt u foto’s waarop hij is afgebeeld? Of weet u hoe de diploma’s in onze verzameling zijn terecht gekomen?