NAVIGO-museum breidt uit: bouw van een nieuwe museumvleugel met kijkdepot en kooktheater

Om zowel het behoud van het maritieme erfgoed van het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum te garanderen als de beleving van de bezoeker te verbeteren, plant de gemeente Koksijde-Oostduinkerke de bouw van een nieuw museumdepot. Deze uitbreiding van de bestaande museumgebouwen zal de materiele getuigenissen van het visserijverleden herbergen en biedt een blik achter de schermen aan het publiek. Er wordt ook plaats voorzien voor immateriële kennis, onder andere door middel van een demonstratiekeuken waar workshops kunnen worden georganiseerd. De procedure voor het aanstellen van een ontwerper is lopende, de streefdatum voor ingebruikname is januari 2021.

Materieel én immaterieel erfgoed

“Momenteel bevindt de collectie van het NAVIGO-museum zich verspreid over diverse locaties, waaronder de voormalige pastorie en CM-gebouw in de Pastoor Schmitzstraat. De huidige standaarden voor een professioneel behoud en beheer van een museale objecten, vragen echter om een moderne infrastructuur” vertelt burgemeester Marc Vanden Bussche. “Het huidige museumgebouw is daar niet groot genoeg voor, daarom beslisten we om een uitbreiding van het museum te bouwen op de locatie van de twee oude panden. Deze nieuwbouw wordt verbonden met het museum door middel van een sas, zo moeten de bezoekers en museummedewerkers niet naar buiten om naar de nieuwe vleugel te gaan. Want inderdaad, ook het publiek zal toegang krijgen tot de vleugel. Zo zullen ze een kijkje achter de schermen kunnen nemen en een beter zicht krijgen op hoe een museum zaken bewaart. Bovendien zal deze nieuwe vleugel ook een heus kooktheater bevatten waar we exclusieve workshops organiseren met lokale chefs en in samenwerking met de hotelschool Ter Duinen. Hierbij zal onze kaviaar van de Noordzee, de garnaal, een vaste plaats op het menu krijgen.”  

“Maar dat is nog niet alles,” vult schepen voor cultuur Rita Gantois aan, “in het nieuwe gebouw voorzien we ook een nieuwe educatieve ruimte: een plaats waar de kinderen zich creatief kunnen uitleven. Deze nieuwe vleugel zal dus zowel fungeren als kijkdepot, educatieve ruimte als een demonstratiekeuken waar plaats is voor tien personen. Interactief is hier het kernwoord.”  

Technische informatie

Meer informatie over dit project en de procedure:

https://apps.west-vlaanderen.be/winvorm/project.aspx?id=80

Timing: 

  • Aanstellen ontwerper              voorjaar 2019
  • Finaliseren wedstrijdontwerp   voorjaar 2019
  • Vergunningsaanvragen            zomer 2019
  • Aanbesteding                          najaar 2019
  • Start bouw                              januari 2020
  • Streefdatum ingebruikname    januari 2021

Budget:

€ 1.500.000 (incl. BTW en erelonen)