NAVIGO-museum breidt uit: bouw van een nieuwe museumvleugel met kijkdepot en kooktheater

niet definitief sfeerbeeld van de nieuwbouw - Havana architecten
Om zowel het behoud van het maritieme erfgoed van het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum te garanderen als de beleving van de bezoeker te verbeteren, plant de gemeente Koksijde-Oostduinkerke de bouw van een nieuw museumdepot. Deze werken werden goedgekeurd op de gemeenteraad van 20 april 2020. Deze uitbreiding van de bestaande museumgebouwen zal de materiele getuigenissen van het visserijverleden herbergen en biedt een blik achter de schermen van het museum. Er wordt ook plaats voorzien voor immateriële kennis, onder andere door middel van een demonstratiekeuken waar (kook)workshops kunnen worden georganiseerd.

Materieel én immaterieel erfgoed

Het nieuwe depotgebouw zal in de eerste plaats dienst doen als veilig onderkomen voor de NAVIGO-collectie. De huidige standaarden voor een professioneel behoud en beheer van museale objecten, vragen immers om een modernere infrastructuur. De klimatisatie van een depotruimte is daarbij cruciaal: korte termijnschommelingen van de temperatuur en relatieve vochtigheid moeten vermeden worden. In het ontwerp van de nieuwe NAVIGO-depotruimte werd gekozen voor een opvallend duurzaam concept, genaamd het “Denenmarken-model”. Dit betekent dat de depotruimte niet verwarmd of gekoeld zal worden. De wanden worden sterk geïsoleerd, maar de vloer niet, waardoor al te grote temperatuurschommelingen worden gedempt. Het resultaat: een duurzame ruimte, met lage investerings- én energiekosten. Een win-win dus. Vanuit het aanpalende kijkkabinet zullen ook bezoekers trouwens een mooi zicht hebben op de museumcollectie in het depot. “Ik ben uitermate blij met de look van het nieuwe gebouw, de mooie, open en lichte ruimtes zijn heel uitnodigend. Het depot wordt een schatkist die de bezoeker zal kunnen ontdekken. De samenwerking met het architectenbureau verloopt bijzonder aangenaam. We kijken uit naar de opening!” zegt burgemeester Marc Vanden Bussche.

Naast het bewaren van het materieel erfgoed van het NAVIGO-museum, zal dit nieuw gebouw ook dienst doen om het immaterieel erfgoed van de visserij verder te borgen. Er wordt namelijk ook een demonstratiekeuken voorzien. Hier zal de kunst van het kuisen, verwerken en bereiden van vis doorgeven worden aan het publiek. Workshops door topchefs en in samenwerking met de hotelschool Ter Duinen staan dus op stapel. En om vis te roken of vers gevangen garnalen te koken, kan men terecht in het tuintje met buitenhaard. Stéphanie Anseeuw, schepen van Cultuur & Erfgoed: “Wij zijn uiteraard superblij met de manier waarop de beleving van de bezoeker zal worden verrijkt!

Zowel het immaterieel cultureel erfgoed, onze culinaire cultuur, als de collectie kunnen we op een prachtige manier ontsluiten in ons publiek toegankelijke depot.”

Het hele gebouw wordt ten slotte gekroond door een ‘ooievaarsnest’, waar de extra kantoorruimte, bibliotheek en vergaderruimte komen. Deze ‘penthouse’ zal een prachtig overzicht bieden over de hele museumsite. Dat wordt ongetwijfeld indrukwekkend.