Kiek noa Mieke! Mieke garnaal centraal op erfgoeddag 22 april!

De jaarlijkse Erfgoeddag, anno 2018 op 22 april, staat volledig in het teken van ‘Kiezen’. Koksijde-Oostduinkerke organiseert jaarlijks de verkiezing van Mieke Garnaal. Deze traditie vieren we dit jaar hartelijk in het museum! Wist je dat de verkiezing van Mieke Garnaal al bestaat sinds 1950? Hoog tijd dus om dit gebeuren eens in de kijker te plaatsen!

Op 22 april opent de gratis expo met unieke portretten door Tom De Visscher en verhalen van de Miekes en haar eredames. In de namiddag valt er vanalles te beleven in het museum, zoals een optreden van Mariette Crevette, poëzie over de zee die wordt voorgedragen en workshops garnalen pellen. Op Erfgoeddag is het NAVIGO-museum gratis toegankelijk van 10.00 tot 18.00 uur.

Na Erfgoeddag blijven de portretten hangen in het bezoekerscentrum van het NAVIGO-museum, waar ze zeker tot na de Garnaalfeesten, het laatste weekend van juni, gratis te bezichtigen zijn.

Wie is Mieke Garnaal?

Een Mieke Garnaal kan je vergelijken met een Miss België, alleen is Mieke uitgedost in traditionele visserskledij, kan ze garnalen pellen als geen ander en is ze aanwezig bij alle officiële - en vissersplechtigheden. Elke Mieke Garnaal wordt gefklankeerd door twee eredames. Dit jaar trekken we alle registers en archieven open en gaan we op zoek naar alle ‘Miekes Garnaal’ die ooit verkozen zijn geweest in onze kustgemeente. En als je weet dat de verkiezing van Mieke Garnaal al bestaat sinds 1950, dan dringt een ware reünie zich op. Hoog tijd dus om dit gebeuren eens in de kijker te plaatsen!

Project i.s.m. dienst Cultuur en Erfgoed, het gemeentearchief en erfgoeddeskundige Estelle Slegers Helsen & fotograaf Tom De Visscher.

TIP! Ook in het Abdijmuseum Ten Duinen, ’t Oud Schooltje en het Erfgoedhuis Bachten de Kupe worden enkele boeiende activiteiten georganiseerd i.k.v. Erfgoeddag!