Expo ‘Vissen in het verleden. 500 jaar Vlaamse zeevisserij’

vissen in het verleden (c) Collectie gemeente De Panne/archief Donny
Als we denken aan de kust, denken we tegenwoordig aan het strand, een frisse duik in de zee, een felgekleurd ijsje op de dijk. Dit is een vrij recente evolutie want tot in de jaren ’50 van vorige eeuw bepaalde de zeevisserij het beeld van de Vlaamse kust. In de haven van Nieuwpoort, Oostende en Zeebrugge domineerden de silhouetten van vissersschepen het zeezicht. De kades werden bevolkt door leurende vissersvrouwen en er waren meer visserscafeetjes dan ijssalons. De zee was toen geen ontspanning, maar een bron van voedsel, economische ontwikkeling en culturele identiteit.

Het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum slaat de handen in elkaar met het Museum aan de Stroom (MAS), het Abdijmuseum en het Vlaams Instituut van de Zee (VLIZ) om voor het eerst het verhaal van de visserij van de late middeleeuwen tot nu in beeld te brengen. In de expo gaan we terug in de tijd en volgen we het dynamisch, en soms ook woelig, verloop van de Vlaamse visserij. Vijf eeuwen geschiedenis op zee die nu via honderden objecten wordt tot leven gebracht. Van bloeiend bedrijf, tot talrijke zeeoorlogen tot een sector in crisis…

‘Vissen in het verleden’ toont zestiende-eeuwse kunstwerken en laat ze in dialoog gaan met schatten uit de scheepvaartcollectie van het MAS, het Abdijmuseum en het NAVIGO-museum. Zonder de allervroegste tijden te vergeten vertellen we een intrigerend verhaal van de ups en de downs van een bijna onbekende wereld: het leven op zee.

Van zondag 1 juli t.e.m. zondag 6 januari 2019.
De expo is inbegrepen in het toegangsticket tot het museum