Expeditie IJsland: reis mee in de voetsporen van de IJslandvaarders!

baai van Fáskrúðsfjörður - collectie Johan Depotter
Wie van ons is niet gefascineerd door de heroïsche verhalen van de IJslandvaarders? Stoere mannen van de Westkust trokken naar Duinkerke of Oostende om daar in te schepen en maanden van huis te zijn. Het waren gegeerde werkers, op jacht naar ‘moluwe’, kabeljauw!

 

 

 

 


 

In 2018, van 27 mei tot 2 juni, gaat een Koksijdse delegatie op expeditie naar IJsland om er plaatsen en verhalen te ontdekken die vroeger belangrijk waren voor onze vissers. Deze reis wordt georganiseerd door het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum en de reisorganisatie ZuiDERHuis. De gidsen ter plaatse zijn een IJslandspecialist met jaren ervaring van ZuiDERHuiS én Johan Depotter, gids in het NAVIGO-museum en ook auteur van het standaardwerk ‘Onze IJslandvaarders’. Het reisgezelschap is dus in goede handen.

Hieronder kun je een uitgebreide toelichting van het vooropgestelde programma dowloaden, net als alle praktische informatie. Hier krijg je een beeld van wat je kan verwachten. 
Wil je mee? Schrijf  je dan snel in op de website van ZuiDERHuiS

Beknopt reisprogramma 
(c) Willy Wouters

  • Dag 1: Vlucht naar IJsland. Onthaal door de gids op de luchthaven van Keflavik. Via de zuidkust naar Eyrarbakki. Overnachtingsplaats in de buurt, midden in de natuur.
  • Dag 2: Met de ferry naar Vestmannaeyjar. Geleid bezoek aan Heimaey met een bezoek aan het museum 'Pompeii of the North'. Overnachting langs de kust in de buurt van Dyrhólaey.
  • Dag 3: Bezoek aan Kaap Dyrhólaey en de hoogtepunten langs de zuidkust. Route langs uitgestrekte spoelzandvlakten en met mossen begroeide lavastromen. Overnachting in de omgeving van de Vatnajökull, IJslands grootste ijskap.
  • Dag 4: Langs de zuidkant van de Vatnajökull. Een indrukwekkende tocht langs Breidamerkurlón, Vestrahorn en het kerkhof van Stafafell. Overnachting in een dorpje langs de kust.
  • Dag 5: Verkennen van Fáskrúðsfjörður. Begeleid bezoek aan het museum en de begraafplaats. Overnachting in de buurt.
  • Dag 6: 's Morgens met de bus naar de luchthaven van Egilsstaðir. Binnenlandse vlucht naar Reykjavik. Lunch in het maritiem museum van Reykjavik en daarop volgend een geleid bezoek aan het oude kerkhof. Vrij bezoek aan Reykjavik in de late namiddag en avond.
  • Dag 7: Luchthaventransfer en terugvlucht.